Thief of Thieves: Season One

Το Thief of Thieves είναι ο λόγος που αποφάσισα να ενδώσω στο Xbox Game Pass και να προσθέσω ακόμα ένα δεκαρικάκι (ή £7,99 για να είμαστε ακριβείς) στο μηνιαίο «κοστουμάκι» των συνδρομών μου –Netflix, Prime, Now TV, PS Plus, Xbox Live Gold κλπ.

Πόσα και πόσα αξιόλογα παιχνίδια περνούν απαρατήρητα επειδή δεν είναι σε θέση να συναγωνιστούν τις ΑΑΑ κυκλοφορίες; Ποιος είπε ότι ένας τίτλος πρέπει να συγκαταλέγεται στο top10 του Metacritic για να προσφέρει δέκα-δεκαπέντε ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας; Και με blockbuster τύπου Assassin’s Creed, Red Dead Redemption και Metro Exodus, ποιος κάθεται να ψάχνει για «διαμαντάκια» που πέρασαν στα ψιλά;

Κάπως έτσι λοιπόν, εξερευνώντας τους τίτλους του Xbox Game Pass έπεσα πάνω στο Thief of Thieves. Τι γνώριζα γι’ αυτό; Τίποτα. Χαζεύοντας το τρέιλερ και με ένα πρόχειρο ψάξιμο όμως, έμαθα αρκετά –τόσα ώστε να το βάλω να κατεβαίνει και να το ξεκινήσω με την πρώτη ευκαιρία.

Thief of Thieves Season 1 - Review 1
Με το πάτημα ενός πλήκτρου (LB), στην οθόνη επισημαίνεται καθετί το ενδιαφέρον. Η επιλογή τους γίνεται με χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού, ένα σύστημα που μετά τα πρώτα πέντε-δέκα λεπτά δε θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Βασίζεται, λέει, στην ομώνυμη σειρά κόμικ για την οποία δεν είχα ιδέα –αλλά που πλέον έχω «φτιαχτεί» για να βρω και να διαβάσω. Διηγείται το στόρι μιας καλά οργανωμένης ληστείας στα πρότυπα του Ocean’s Eleven. Κεντρική ηρωίδα είναι η Celia, μία τύπισσα ικανή να περνά απαρατήρητη και να ξεγλιστρά από δύσκολες καταστάσεις. Μαζί της μια ομάδα επίλεκτων χαρακτήρων (ορισμένοι απ’ αυτούς αρκετά ενδιαφέροντες) που μπορούν να τη βοηθήσουν σε διάφορες φάσεις της αποστολής της.

Η δράση στο Thief of Thieves εξελίσσεται μέσω ενός κόμικ, ακριβώς όπως έκανε πριν κάμποσα χρόνια το XIII. Σε συνδυασμό με την αισθητική των γραφικών και τη χρωματική παλέτα που έχει επιλεχθεί, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα που, εμένα τουλάχιστον, με αιχμαλώτισε σε χρόνο μηδέν. Η δε πλοκή εξαρτάται καθαρά από τις επιλογές του παίκτη, κάτι που δίνει κίνητρο για να ξαναπαίξει κανείς το παιχνίδι –προσωπικά δε συγκινήθηκα. Με έβαλε πάντως σε σκέψεις ως προς το πώς θα μπορούσε να έχει εξελίξει το κόνσεπτ της η Telltale με λίγη τόλμη και φαντασία…

Ως προς το gameplay, τα πάντα επαφίενται στο stealth: ξεχάστε το ξύλο, τα take-down, τα μπουκετίδια και το πιστολίδι. Η Celia οφείλει να περνά απαρατήρητη και αυτό είναι που πρέπει να έχετε στον νου σας. Στο έργο σας βέβαια θα σας δυσκολέψει η κάμερα του παιχνιδιού η οποία προσφέρει δύο προοπτικές ανά σκηνή, χωρίς πάντως να μπορεί να σας δώσει πάντα πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν γύρω σας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό, όμως η αλήθεια είναι πως δυσκολεύει αχρείαστα τα πράγματα.

Thief of Thieves Season 1 - Review 2
Η σύνθεση της ομάδας ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με τις αποφάσεις και τις επιδόσεις σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες ποικίλουν: κάποιοι είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι και ενδιαφέροντες, ενώ ορισμένοι άλλοι από αδιάφοροι έως ενοχλητικοί.

Μιλώντας περί δυσκολίας, το Thief of Thieves δε με δυσκόλεψε κάπου ιδιαίτερα. Το ξεκίνημά του ήταν λίγο περίεργο, τουλάχιστον μέχρι να καταλάβω τη λογική του, ωστόσο μετά δεν είχα κανένα θέμα –χρειάστηκε να πειραματιστώ σε κάποια σημεία αλλά εντός λογικού πλαισίου. Στις περιπτώσεις δε που κάποιος φρουρός έπαιρνε χαμπάρι τη Celia κι εγώ αναγκαζόμουν να ξεκινήσω από το τελευταίο checkpoint, τα loading time ήταν εντός ορίων (για ‘σένα το λέω Vampyr) οπότε όλα καλά.

Θα προσέξατε ότι στον πλήρη τίτλο του Thief of Thieves περιλαμβάνεται και το “Season One”. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και season two, έστω κι αν επί του παρόντος αυτό δείχνει μάλλον χλωμό. Ακόμα κι έτσι όμως, το Thief of Thieves είναι σε θέση να σας χαρίσει ένα όμορφο εξάωρο και μάλιστα σε αρκετά προνομιακή τιμή, με ή χωρίς Xbox Game Pass.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 07/2018
Πλατφόρμες: Xbox One, PC, Switch

Thief-of-Thieves-achievements