The Unfinished Swan

Αν δε με απατά η μνήμη μου, το The Unfinished Swan πρέπει να το είχα δοκιμάσει μια φορά κι έναν καιρό σε κάποια gamescom. Μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον, ωστόσο ποτέ δε δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες (τουτέστιν να φτάσει αρκετά ψηλά στη λίστα μου) ώστε να το απολαύσω όπως έπρεπε. Η διάθεσή του στην τιμή-πρόκληση των £2,49 στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων προσφορών του PS Store ωστόσο, ήταν η αφορμή που έψαχνα.

To The Unfinished Swan έχει όλα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς από ένα όμορφο παραμυθάκι. Είναι μικρό σε διάρκεια (νομίζω ότι χρειάστηκαν σκάρτες τέσσερις ώρες για να το τελειώσω), βγαίνει ακόμα και «μονοκοπανιά», διηγείται μια συμπαθητική ιστορία και περνάει τα μηνύματά του. Αν σε αυτά προσθέσετε και την αναπάντεχα ενδιαφέρουσα πλοκή, τότε έχετε έναν εξαιρετικά χαριτωμένο τίτλο, απ’ αυτούς που θα σας αφήσουν με ένα χαμόγελο στο φινάλε τους.

The-Unfinished-Swan-Review-1
Κάτι τέτοιο θα βλέπετε στην τηλεόρασή σας, τουλάχιστον στην αρχή του παιχνιδιού. Η ισορροπία μεταξύ μαύρου και άσπρου είναι το ζητούμενο, έτσι ώστε να αντιληφθείτε τον κόσμο γύρω σας.

Ο ήρωας του παραμυθιού λοιπόν είναι ο Monreau, ένας πιτσιρικάς που έχοντας κληρονομήσει από τη μητέρα του ένα πινέλο, βρίσκεται σε έναν μαγικό κόσμο, κυνηγώντας έναν μισοτελειωμένο κύκνο από τον μοναδικό πίνακά της που του απέμεινε. Το προαναφερθέν πινέλο αποτελεί βασικό συστατικό του gameplay του παιχνιδιού, καθώς μέσω αυτού γεμίζετε με χρώμα (κατά βάση, πιτσιλάτε) τον κόσμο γύρω σας.

Αυτή είναι και η πρωτοτυπία του The Unfinished Swan: τα πάντα γύρω σας είναι κάτασπρα! Ένας ολόκληρος κόσμος είναι εκεί και σας περιμένει να τον ανακαλύψετε με τον τρόπο που εσείς προτιμάτε. Ο παίκτης είναι εκείνος που αποφασίζει τι θα αποκαλύψει και σε τι βαθμό, πιτσιλώντας το με μαύρη μπογιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, ας πούμε, θυμάμαι πως έριξα υπερβολικά πολύ χρώμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω λεπτομέρειες.

Όσο προχωράτε, το παιχνίδι εμπλουτίζει το gameplay του με νέους μηχανισμούς. Το μαύρο χρώμα μετατρέπεται σε νερό με αποτέλεσμα όχι απλά να χάνεται μετά από λίγο αλλά να ποτίζει την πρασινάδα γύρω σας ώστε να την εκμεταλλευτείτε για να προσεγγίσετε ψηλότερα και απομακρυσμένα σημεία. Λίγο πριν το φινάλε θα κληθείτε να συγχρονιστείτε με τον φωτισμό λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας τις φωτοσκιάσεις, καθώς επίσης και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα αντικείμενα σε έναν παράλληλο κόσμο.

The-Unfinished-Swan-Review-2
Αργότερα στο παιχνίδι, η μπογιά σας θα μετατραπεί σε νερό, με τη βοήθεια του οποίου τα αναρριχητικά φυτά θα αναπτυχθούν, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση σε απρόσιτες μέχρι εκείνη τη στιγμή τοποθεσίες.

Η ένταξη των νέων αυτών λειτουργιών όμως γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο, χωρίς να τρομάζει ή να δυσκολεύει. Το The Unfinished Swan άλλωστε προσφέρει μία χαλαρή και ξεκούραστη εμπειρία δίχως να δημιουργεί κανένα άγχος μέσω μαχών ή χρονικών περιορισμών. Οι όποιοι γρίφοι δεν ξεπερνούν τον κατώτατο βαθμό δυσκολίας ενώ στο μοναδικό σημείο που θα συναντήσετε αντιπάλους στο παιχνίδι, το τελευταίο είναι αρκετά επιεικές.

Για κάποιο λόγο, το The Unfinished Swan μου έδωσε την ιδέα ότι έπαιζα μία εναλλακτική εκδοχή του Μικρού Πρίγκιπα. Κάτι η αισθητική, κάτι ο ήρωας και κάτι το όλο στόρι, μου δημιούργησαν μία εξαιρετικά οικεία αίσθηση. Για κάθε πέντε-δέκα λεπτά που αφιέρωνα στο παιχνίδι, ένιωθα πως γύριζα και μία σελίδα σε ένα καλογραμμένο βιβλίο που με προσκαλούσε να φτάσω στο τέλος του.

Όμορφη και ενδιαφέρουσα εμπειρία, το The Unfinished Swan αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας. Ελπίζω το παρόν κείμενο να γίνει η αφορμή για να του δώσετε μια ευκαιρία, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 10/2014
Πλατφόρμες: PS4, PS3, PS Vita

The-Unfinished-Swan-trophies