The Walking Dead: The Final Season

The Walking Dead, πράξη τέταρτη (πέμπτη αν συνυπολογίσουμε και το spin-off της Michone) και τελευταία. Η σειρά που συνδέθηκε πιθανότατα όσο καμία άλλη με το όνομα της Telltale Games κάνει φινάλε με το The Walking Dead: The Final Season, έστω κι αν το ίδιο το καλιφορνέζικο στούντιο την… πρόλαβε κατά μερικούς μήνες.

Για εσάς που τα παραπάνω δε σας λένε κάτι, η Telltale ξεκίνησε κανονικά την ανάπτυξη του The Walking Dead: The Final Season, μόνο που δυο βδομάδες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου επεισοδίου του, βάρεσε κανόνι. Τα δικαιώματα της σειράς πέρασαν στη Skybound Entertainment –την εταιρεία του δημιουργού των ομώνυμων κόμικ, Robert Kirkman- η οποία προσλαμβάνοντας κάποιους από τους αρχικούς συντελεστές της, ανέλαβε να παραδώσει τα δύο τελευταία επεισόδια.

Το The Walking Dead: The Final Season λοιπόν έρχεται να κλείσει τον κύκλο που άνοιξε η πρώτη σεζόν της σειράς το μακρινό 2012. H Clementine έχει πλέον τον ρόλο του μέντορα και προστάτη της, Lee, ταξιδεύοντας μαζί με τον AJ, ένα παιδί που δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς ήταν ο κόσμος πριν την εποχή των ζωντανών νεκρών. Το τελευταίο κρατήστε το καλά στον νου σας, αφού γύρω από αυτό περιστρέφεται το παιχνίδι, αντιμετωπίζοντας τον AJ ως τη συνέχεια –ή την κληρονομιά, αν προτιμάτε- της Clementine.

The-Walking-Dead-The-Final-Season-Review-2
Τα πιτσιρίκια που περιτριγυρίζουν την Clementine στο μεγαλύτερο μέρος της τέταρτης σεζόν συνθέτουν ένα αρκετά ενδιαφέρον σύνολο. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να τα γνωρίσει καλύτερα και να δεθεί μαζί τους ο παίκτης.

Στα τέσσερα επεισόδιά του, το The Final Season θα σας φέρει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση, αφού στις αποφάσεις που θα κληθείτε να πάρετε, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον χαρακτήρα του μικρού. Αυτό το τελευταίο βέβαια, μοιραία καταλήγει να γίνεται κάποια στιγμή βάρος, αφού σε κάθε ευκαιρία ο AJ φροντίζει να «χτυπάει» υπενθυμίζει στην Clementine τα όσα την έχει δει να κάνει ή του έχει πει.

Η σχέση του πρωταγωνιστικού διδύμου θυμίζει αρκετά εκείνη μητέρας και γιου. Η Clementine άλλωστε έχει πάψει προ πολλού να είναι το τρομαγμένο κοριτσάκι που γνωρίσαμε στην αρχή της σειράς, θυμίζοντας πραγματική ενήλικη. Το συνοδευτικό καστ που αποτελείται από παιδιά της ίδιας ηλικίας με εκείνη μάλιστα, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τον ηγετικό της χαρακτήρα, προετοιμάζοντας ιδανικά το έδαφος για την κορύφωση στο φινάλε.

Εδώ βέβαια είναι που ο παίκτης θα χρειαστεί να κάνει τα στραβά μάτια σε τουλάχιστον δύο –κραυγαλέες- περιπτώσεις που το The Final Season δε μας τα λέει καθόλου καλά αφού αγνοεί παντελώς δεδομένες καταστάσεις του κόσμου του The Walking Dead. Θα μπορούσα να γκρινιάξω αρκετά αλλά αφ’ ενός αντιλαμβάνομαι τις αντικειμενικές δυσκολίες της αλλαγής ομάδας μεσούσης της σεζόν και αφ’ ετέρου, νομίζω πως δέθηκα αρκετά με την Clementine ώστε να το καταπιώ.

The-Walking-Dead-The-Final-Season-Review-1
Μεταξύ όλων των άλλων, το The Walking Dead: The Final Season θα σας προσφέρει και μία διαφορετική οπτική για τους απέθαντους. Το αν θα την υιοθετήσετε ή όχι, είναι στο χέρι σας.

Από πλευράς gameplay τώρα, το The Final Season εισάγει ορισμένους νέους μηχανισμούς όπως τις σεκάνς που η δράση εξελίσσεται σε τρίτο πρόσωπο και δη τις μάχες. Οι προσθήκες αυτές βέβαια δεν μπορώ να πω ότι με άφησαν πλήρως ικανοποιημένο, αφού ειδικά στις μάχες τα πράγματα παραήταν χαοτικά. Κατά τα άλλα το «παρών» δίνουν τα συνήθη quick-time event ενώ ορισμένα collectible έρχονται να προσφέρουν μία ακόμα πρόκληση στους achievement/trophy hunter. Στα θετικά και το γεγονός ότι στο τέλος κάθε επεισοδίου εμφανίζονται κανονικά στατιστικά που αφορούν τις επιλογές σας.

Το The Walking Dead: The Final Season ίσως να μην είναι το φινάλε που άξιζε η σειρά. Κλείνει όμως τον κύκλο της Clementine με μία σχετική αξιοπρέπεια, ανοίγοντας έναν άλλο, εκείνον του AJ –τον οποίο όμως αμφιβάλλω αν θα δούμε να προχωρά ποτέ. Αν φτάσατε μέχρι το A New Frontier, αξίζει να αφιερώσετε άλλες 12 ώρες και στο The Final Season. Σε τελική ανάλυση, δείτε το σαν έναν φόρο τιμής όχι μόνο προς τη σειρά αλλά και την Telltale.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 08/2018
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC, Switch

The-Walking-Dead-Final-Season-achievements