Untitled Goose Game

Όλα κι όλα: το Xbox Game Pass ‘ξηγήθηκε σπαθί μέσα στο 2019. Πώς θα μπορούσα να έχω παράπονο άλλωστε όταν μου προσέφερε δύο από τα τρία παιχνίδια που περίμενα περισσότερο μέσα στη χρονιά; Μετά το Metro Exodus λοιπόν, ήρθε η ώρα να παίξω και το Untitled Goose Game νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζα –το τρίτο της παρέας, το Resident Evil 2, δε βρήκα ποτέ το κουράγιο να το ξεκινήσω και κατά τα φαινόμενα, ούτε πρόκειται.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να λατρέψει κανείς το Untitled Goose Game, ωστόσο ο κυριότερος είναι ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής του. Οι άνθρωποι της House House μας χάρισαν τον πιο badass ήρωα που θυμάμαι να έχω δει σε video game εδώ και κάμποσα χρόνια, έναν πραγματικό κανίβαλο που δε λογαριάζει τίποτα σπέρνοντας τον πανικό στις γειτονιές του χωριού του. Ναι, για τη χήνα μιλάω.

Untitled-Goose-Game-Review-2
Όλα τα παζλ του Untitled Goose Game λύνονται με περισσότερους από έναν τρόπους. Μπορείτε μάλιστα να προσπαθήσετε άφοβα ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρετε.

Στο Untitled Goose Game ελέγχετε, που λέτε, μία χήνα η οποία τριγυρνά από ‘δω κι από ‘κει, ενοχλώντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τους ανθρώπους γύρω της που προσπαθούν απλά να κάνουν τις δουλειές τους ή στη χειρότερη περίπτωση τρομάζοντάς τους με το χαρακτηριστικό της κράξιμο (υπάρχει ειδικό πλήκτρο για δαύτο). Και δε δίνει δεκάρα για τίποτα απ’ όλα αυτά. Γιατί μπορεί. Τόσο απλά.

Το thug life της χήνας αποτυπώνεται στη λίστα με τις ειδεχθείς πράξεις που πρέπει να φέρει εις πέρας. Από το να εγκλωβίσει ένα πιτσιρίκι σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, μέχρι να αποσπάσει το χειροκρότημα των θαμώνων μίας παμπ. Η χήνα του Untitled Goose Game είναι ένας αδιόρθωτος παρτάκιας, ένας κόπανος τεραστίων διαστάσεων που δεν ενδιαφέρεται για κανέναν και για τίποτα. Με δύο λέξεις; Εγγυημένη διασκέδαση.

Το κάθε ζητούμενο βέβαια συνιστά και ένα παζλ. Το gameplay του παιχνιδιού είναι εντελώς ανοιχτό, προ(σ)καλώντας τον παίκτη να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει. Δε σας κρύβω ότι σε δύο –πολύ συγκεκριμένες- περιπτώσεις χρειάστηκα μια μικρή βοήθεια προκειμένου να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω. Σε όλες τις υπόλοιπες όμως, παιδεύτηκα, πειραματίστηκα αλλά στο τέλος τη βρήκα τη λύση –ή για να ακριβολογώ, μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Untitled-Goose-Game-Review-1
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό στο παιχνίδι από το θέαμα ενός ανυποψίαστου ανθρώπου που έχει πέσει θύμα της χήνας-τέρας.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Untitled Goose Game είναι πως ξέρει πότε πρέπει να σας αδειάσει τη γωνιά. Δεν κουράζει, δεν ανακυκλώνει τις ίδιες ιδέες, δεν το παρακάνει. Τη στιγμή που πρέπει, απογειώνει με έναν υπέροχο τρόπο τον μύθο της χήνας-χουλιγκάνου και μας αποχαιρετά με το κεφάλι ψηλά –φροντίζοντας βέβαια να μας δώσει μερικές ακόμα αφορμές να τριγυρίσουμε στον χαριτωμένο χάρτη του, για ένα άξιο encore.

Με ένα αρκετά ρεαλιστικό μοντέλο Φυσικής, απόλυτα ανοιχτό gameplay που δεν τιμωρεί (στο παιχνίδι δεν υπάρχει εξ άλλου game over) αλλά ενθαρρύνει τους πειραματισμούς και έναν ήρωα που δε διαθέτει μόνο τουπέ αλλά προσφέρει και μία όμορφη εμπειρία χειρισμού, το Untitled Goose Game ανταποκρίθηκε στις –αρκετά υψηλές- προσδοκίες μου, κρατώντας μου συντροφιά για περίπου τέσσερις-πέντε ώρες.

Το γεγονός ότι έπιασα σε αρκετές περιπτώσεις τον εαυτό μου να ικανοποιεί τις καταστροφικές τάσεις της χήνας χωρίς να ασχολείται καν με τα όσα έγραφε η λίστα της, τα λέει όλα.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 09/2019
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PC, Switch

Untitled-Goose-Game-achievements