Murdered: Soul Suspect

Δεν ξέρω πότε ακριβώς κατέβασα το Murdered: Soul Suspect στο PS4 Pro μου -πρέπει να ‘χουν περάσει χρόνια από τότε. Απλά μία ωραία πρωία του Αυγούστου το είδα στο μενού της κονσόλας καθώς χάζευα την ψηφιακή μου βιβλιοθήκη και ξεκίνησα να παίζω.

Το κόνσεπτ του είναι απ’ αυτά τα αστυνομικά που μ’ αρέσουν με τη διαφορά ότι εδώ ο ήρωάς μου, ένας badass μπάτσος ονόματι Ronan O’Connor πέφτει νεκρός από τον κατά συρροή δολοφόνο «Bell Killer», με αποτέλεσμα να συνεχίσει την έρευνά του ως… φάντασμα! Αυτό το τελευταίο εμπλουτίζει το gameplay με ορισμένες συμπαθητικές επιπλέον κινήσεις αλλά πέραν τούτου, ακούγεται πολύ πιο ενδιαφέρον απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Θεωρώ πως το Murdered: Soul Suspect σπαταλά μία σπουδαία ευκαιρία αφού δεν κάνει τίποτα το ιδιαίτερο για να εκμεταλλευτεί την παραφυσική ιδιότητα του ήρωά του. Ο Ronan μπορεί να περάσει μέσα από τοίχους και πράγματα, όχι όμως και να μπει π.χ. σε σπίτια και κτήρια. Αλληλεπιδρά μόνο με τα αντικείμενα που βρίσκονται στη δική του διάσταση. Θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να διαβάσει τις σκέψεις περαστικών, μόνο που αυτές είναι γενικές, επαναλαμβανόμενες και τελείως αδιάφορες.

Murdered Soul Suspect - Review 1
Το Murdered: Soul Suspect υστερεί στον τεχνικό τομέα ακόμα και με τα δεδομένα του 2014. Τα γραφικά του είναι μάλλον μέτρια ενώ οι αδιάφορες ερμηνείες σε συνδυασμό με τους ανέμπνευστους διαλόγους, δε με έπεισαν.

Μιλώντας περί gameplay, λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μιλάμε για τίτλο του 2014, μίας εποχής δηλαδή που οι απαιτήσεις από ένα video game ήταν αρκετά διαφορετικές σε σχέση με σήμερα. Ο κόσμος του Murdered: Soul Suspect είναι γεμάτος από κάθε λογής collectible: ολοκληρώνοντας τα διάφορα σετ, ο παίκτης αποκτά πρόσβαση σε έξτρα ιστορίες. Παράλληλα στην πόλη του Σάλεμ θα βρει και διάφορα άλλα φαντάσματα τα οποία και μπορεί να βοηθήσει να περάσουν «απέναντι» φέρνοντας εις πέρας τις σχετικές αποστολές.

Το Murdered: Soul Suspect όμως είναι κατά βάση ένα παιχνίδι μυστηρίου στο οποίο ο παίκτης καλείται να βρει τον δολοφόνο. Ως εκ τούτου, η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τη συλλογή στοιχείων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η πρώτη μου θύμισε αρκετά την εμπειρία του L.A. Noire ενώ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα (απαντούσα σε ερωτήσεις του παιχνιδιού βάσει των στοιχείων που είχα στη διάθεσή μου) αν και εκνευριστικά ασαφής σε αρκετές περιπτώσεις.

Murdered Soul Suspect - Review 2
Η πλοκή του παιχνιδιού πάντως με κράτησε σε εγρήγορση αφού όσο περισσότερο έπαιζα, τόσο πιο πολύ ένιωθα να μεγαλώνει η περιέργειά μου για τον μυστηριώδη δολοφόνο.

Αυτό το τελευταίο πρακτικά με απέτρεψε από το να ολοκληρώσω το στόρι του παιχνιδιού με άριστα, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που οι «σωστές» απαντήσεις δεν είχαν λογική. Κατά τα άλλα ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά χαμηλός με τη μόνη πρόκληση να εντοπίζεται στους δαίμονες που συχνά-πυκνά ο παίκτης θα βρίσκει στο διάβα του. Δεν τους πολεμά άμεσα αλλά τους εξορκίζει υιοθετώντας μία stealth προσέγγιση και εδώ ακριβώς είναι και η δυσκολία, αφού εάν ο δαίμονας πάρει χαμπάρι τον Ronan, ο τελευταίος θα πρέπει να κρυφτεί αποτελεσματικά, πριν ξαναδοκιμάσει.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να παίξετε κι εσείς το Murdered: Soul Suspect, θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε τον πήχη των προσδοκιών σας αρκετά χαμηλά αφού τότε και μόνο τότε θα ευχαριστηθείτε σχετικά τις περίπου 10-12 ώρες δράσης που θα σας προσφέρει. Εν έτει 2020 όμως είμαι σίγουρος ότι η λίστα σας θα έχει πολύ καλύτερα παιχνίδια απ’ αυτό.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 06/2014
Πλατφόρμες: PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Murdered Soul Suspect trophies