Tell Me Why

Το Tell Me Why θα μπορούσε να ανήκει κάλλιστα στη σειρά Life is Strange, έστω κι αν σεναριακά δεν έχει την παραμικρή σχέση μαζί της. Η Dontnod δεν ξεφεύγει από τα γνώριμα για ‘κείνη μονοπάτια, παρουσιάζοντάς μας μια χαριτωμένη ιστορία με πρωταγωνιστές από περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, αναμνήσεις και υπερδυνάμεις. Μία από τα ίδια ή μήπως υπάρχει κάτι φρέσκο αυτή τη φορά;

Στο παιχνίδι ακολουθούμε δύο δίδυμα αδέρφια, τον Tyler και την Alyson Ronan. Έχοντας ζήσει μακριά ο ένας από την άλλη για μια δεκαετία, επανενώνονται γυρνώντας πίσω στο σπίτι που μεγάλωσαν για να τακτοποιήσουν την πώλησή του. Μαζί τους ωστόσο επιστρέφουν και δυσάρεστες αναμνήσεις, καθώς σε εκείνο το σπίτι ο Tyler όντας παιδί είχε σκοτώσει τη μητέρα τους ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα…

Οι χαρακτήρες των τίτλων της Dontnod συνηθίζουν να διαθέτουν κάποιου είδους υπερδύναμη. Αυτή των αδελφών Ronan είναι η – αδιάφορη- τηλεπάθεια, με τους Tyler και Alyson να επικοινωνούν με τη σκέψη τους -σαν να είχαν ασύρματο. Δε λέω, είθισται οι σχέσεις των δίδυμων να έχουν ένα «κάτι», μια… μαγεία, μόνο που αυτή η τηλεπάθεια ήταν μάλλον αχρείαστη.

Tell Me Why - Review 1
Η Dontnod ζήτησε τη βοήθεια του Huna Heritage Foundation προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ακριβέστερα τις κοινότητες των ιθαγενών Τλίνγκιτ της Αλάσκας.

Το gameplay του Tell Me Why περιλαμβάνει κάμποση εξερεύνηση και… ψαχούλεμα χώρων. Θα επισκεφθείτε το σπίτι των αδερφών Ronan και επιλεγμένες τοποθεσίες στη φανταστική πόλη του Delos Crossing στην Αλάσκα των ΗΠΑ. Περιστασιακά θα παίξετε minigames και θα κληθείτε να λύσετε γρίφους (κυρίως όσο πλησιάζετε προς το φινάλε) ενώ σε ορισμένα σημεία θα κάνετε επιλογές που θα επηρεάσουν την πλοκή.

Αυτό το τελευταίο κάπου με χάλασε πάντως αφού το παιχνίδι δεν παρέχει καμία πληροφόρηση σχετικά με το ποια είναι η σωστή επιλογή. Απλά σε συγκεκριμένα σημεία, τα δύο αδέλφια θα θυμηθούν ένα περιστατικό από την παιδική τους ηλικία, το καθένα όπως την έχει συγκρατήσει και εσείς θα πρέπει να διαλέξετε με ποια εκδοχή θα προχωρήσετε. Ο μηχανισμός είναι μεν ενδιαφέρων -και μου θύμισε την αφήγηση του Everybody’s Gone to the Rapture– απλά θα χρειαζόταν λίγη παραπάνω υποστήριξη.

Το ιδιαίτερο στοιχείο του Tell Me Why είναι πως ο Tyler είναι τρανς άνδρας. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα το παιχνίδι είναι εξαιρετικός αφού το κάνει με απόλυτο σεβασμό, χωρίς υπερβολές και δίχως να αποσπά την προσοχή από τη βασική πλοκή του στόρι. Όπως διαβάζω μάλιστα, η Dontnod συνεργάστηκε με τη GLAAD και ψυχολόγους προκειμένου να διασφαλίσει πως το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι επ’ ουδενί προσβλητικό -και τα κατάφερε πλήρως.

Tell Me Why - Review 2
Η μεγαλύτερη αντίθεση ως προς τον σχεδιασμό των χαρακτήρων που μπόρεσα να βρω στο παιχνίδι: από τη μία η κούκλα Alyson είναι απίστευτη, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ από την άλλη ο Eddy κάπου… το ‘χασε στην πορεία.

Χωρίς παράπονο με άφησε στο μεγαλύτερο μέρος του και ο τεχνικός τομέας. Τα τοπία της Αλάσκας έχουν αποδοθεί υπέροχα (ιδίως η σκηνή που τα δύο αδέλφια ταξιδεύουν με το φέρι προς το Delos Crossing είναι το κάτι άλλο) ενώ και η όλη ατμόσφαιρα της μικρής κωμόπολης παραπέμπει σε εξαιρετικά ρεαλιστικές καταστάσεις. Αν έπρεπε να βρω δυο-τρία μελανά σημεία, θα επέλεγα το lip sync (πάσχει) και την εικόνα του κηδεμόνα της Alyson, Eddy, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με τον μεγάλο της αδελφό.

Στα τρία του επεισόδια, το Tell Me Why καταφέρνει να διηγηθεί μια συμπαθή ιστορία προσφέροντας μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία. Κάπου το χάνει όσον αφορά στο μομέντουμ (η «κοιλιά» στα μισά του είναι εμφανής) και το τι είναι σωστό και τι λάθος αλλά έχει τη δυνατότητα να σας προσφέρει γύρω στις δέκα ώρες ποιοτικού gameplay. Αν σας άρεσαν τα Life is Strange, μην το χάσετε.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 08/2020
Πλατφόρμες: Xbox One, PC

Tell Me Why achievements