The Warlock of Firetop Mountain

Τη δουλειά των Ian Livingstone και Steve Jackson από τα 80s και τα single-player adventure gamebook τους, τη γνωρίζω εγκυκλοπαιδικά. Ως εκ τούτου, όχι, δεν έζησα σαν παιδί το The Warlock of Firetop Mountain μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Κι όμως, αυτό δε με εμπόδισε ούτε κατ’ ελάχιστον να απολαύσω το ομώνυμο παιχνίδι σχεδόν 30 χρόνια αργότερα!

Ας αρχίσουμε από τα βασικά όμως. Τι γινόταν όταν κάποιος στο παρελθόν ήθελε να παίξει ένα RPG αλλά αφ’ ενός δεν είχε παρέα για D&D και αφ’ ετέρου Witcher, Baldur’s Gate και λοιποί συγγενείς δεν είχαν μπει καν στον χάρτη; Η λύση ήταν τα adventure gamebook, βιβλία περιπετειών, η πλοκή και το φινάλε των οποίων εξαρτιόνταν από τις επιλογές του αναγνώστη/παίκτη. Διέθεταν κανόνες για μάχες και loot, δυνατότητα επιλογής χαρακτήρα κλπ.

To The Warlock of Firetop Mountain λοιπόν ήταν το πρώτο βιβλίο της σειράς adventure gamebook, Fighting Fantasy. Αρκετές δεκαετίες μετά την πρώτη του κυκλοφορία, η Tin Man Games αναβιώνει την όλη εμπειρία χρησιμοποιώντας όμως ένα διαφορετικό μέσο -τα video games. Το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τόσο τους νέους -σαν κι εμένα- όσο και τους βετεράνους -με τις πολλές του αναφορές στο αρχικό έργο.

The Warlock of Firetop Mountain - Review 1
Μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να παίξετε με αρκετούς χαρακτήρες, καθένας εκ των οποίων βρίσκεται για τους δικούς του λόγους στο Firetop Mountain. Το στόρι και το dungeon ωστόσο θα παραμένουν τα ίδια πλην λίγων διαφοροποιήσεων.

Το παιχνίδι παίρνει την πλοκή του βιβλίου και την τοποθετεί σε ένα πανέμορφο διόραμα, εμπνευσμένο -θαρρώ- από το ίδιο το D&D, τα LEGO και τους τίτλους αρχής του Game of Thrones. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό καθώς ξεχειλίζει από λεπτομέρειες που το κάνουν ακόμα πιο χαριτωμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εικόνα πλαισιώνεται και από ηχητικά εφέ που δίνουν έναν πιο επιβλητικό τόνο στην ατμόσφαιρα. Ο ήρωας αναπαρίσταται ως μινιατούρα και κινείται στον χώρο ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει ο παίκτης.

Θα ανοίξετε την πόρτα ή θα συνεχίσετε στον διάδρομο; Θα διαβάσετε ή όχι το βιβλίο; Θα ψάξετε το πτώμα του νάνου ή θα προχωρήσετε χωρίς χρονοτριβές; Το παιχνίδι σας περιγράφει με κείμενο -ενίοτε και artwork- την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, δίνοντάς σας κατόπιν ορισμένες επιλογές και κάπως έτσι προχωρά το στόρι. Εκεί που έχετε πιο άμεσο έλεγχο, είναι στις μάχες, όπου θα χρειαστεί να μελετήσετε προσεκτικά τις κινήσεις και τις επιθέσεις των αντιπάλων σας επάνω στο grid, προκειμένου να τους εξουδετερώσετε.

Ο χαρακτήρας σας έχει τρία χαρακτηριστικά εκ των οποίων αυτό που μετρά είναι το stamina: έτσι και τελειώσει πάπαλα. Έχετε περιθώριο για τρία resurrection (επανέρχεστε σε συγκεκριμένα save point): αν ξεμείνετε κι από δαύτα, τέλος, φτου κι απ’ την αρχή. Ορισμένα αντικείμενα που θα ανακαλύψετε ή θα αγοράσετε θα κάνουν μεν τη ζωή σας ευκολότερη, ωστόσο αυτό που πραγματικά χρειάζεται, είναι προσοχή στις μάχες.

The Warlock of Firetop Mountain - Review 2
Οι μάχες εξελίσσονται σε γύρους. Σε κάθε γύρο θα πρέπει να προβλέψετε τι θα κάνουν οι αντίπαλοί σας, έτσι ώστε να τους φθείρετε χωρίς να χάσετε stamina. Μετά από μερικά playthroughs θα μάθετε απ’ έξω τι κάνει ο καθένας.

Δυστυχώς στο παιχνίδι υπάρχουν και κάποια σημεία που μια λάθος επιλογή σας, μπορεί να κοστίσει τη ζωή του ήρωα -κι αυτό χωρίς να έχετε το παραμικρό στοιχείο για να βασίσετε την απόφασή σας. Πιθανότητες 50/50 κι ό,τι κάτσει. Σημειώστε ότι από playthrough σε playthrough χάρτης, loot, εχθροί και καταστάσεις που θα αντιμετωπίσετε παραμένουν ολόιδια, οπότε η γνώση που συσσωρεύετε σε συνδυασμό με έναν χαρακτήρα με κάμποσο stamina (βλ. Twenty-Three), θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Το πιθανότερο είναι πως μετά τον τερματισμό του, το The Warlock of Firetop Mountain θα αποτελέσει παρελθόν από τον δίσκο σας. Μέχρι τότε όμως, δώστε του τον χρόνο του και αφήστε το να σας παρασύρει στον φτιαγμένο με πολύ μεράκι κόσμο του. Απολαύστε τη dungeon crawling εμπειρία που προσφέρει και κατόπιν φωνάξτε τους φίλους σας για Hero Quest ή D&D.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 08/2016
Πλατφόρμες: PC, iOS

The Warlock of Firetop Mountain achievements