Unpacking

Η μεγαλύτερη απορία μου πριν αρχίσω να παίζω το Unpacking -έπειτα από την παραίνεση του φίλου Στέλιου- ήταν τι θα μπορούσε να σημαίνει το «zen puzzle», το είδος που του είχαν αποδώσει οι δημιουργοί του στη Witch Beam. Μερικές ώρες και κάμποσα χαρτοκιβώτια αργότερα, τα ‘χα καταλάβει πλέον όλα.

Το Unpacking κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και υπάρχουν δύο λόγοι που το έπαιξα ήδη: αφ’ ενός προσφέρεται δωρεάν μέσω του Game Pass και αφ’ ετέρου η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις τέσσερις-πέντε ώρες. Κι όμως αυτές ήταν αρκετές για τον τίτλο προκειμένου εκείνος να μου διηγηθεί μια γλυκύτατη ιστορία με τρόπο που ούτε φανταζόμουν, ούτε θυμάμαι να έχω ξαναδεί (τουλάχιστον με τόσο πετυχημένη υλοποίηση).

Το στόρι του παιχνιδιού ακολουθεί τα βήματα της ανώνυμης πρωταγωνίστριας καθώς εκείνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι σε ένα διάστημα περίπου 20 ετών (been there, done that). Ξεκινώντας από το παιδικό της δωμάτιο, την ακολουθούμε σε όλες τις φάσεις της ζωής της, καθώς εκείνη καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και καταστάσεις. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του Unpacking: ξεπακετάρουμε.

Unpacking - Review 1
Τα κρυμμένα achievement του Unpacking είναι το αλατοπίπερο στην όλη εμπειρία αφού συνεισφέρουν και αυτά με τον τρόπο τους στο να ανακαλύψετε κρυμμένες λεπτομέρειες.

Το gameplay του τίτλου είναι ο ορισμός του ζεν. Απλά ανοίγετε κιβώτια και τοποθετείτε τα περιεχόμενά τους στα δωμάτια του εκάστοτε σπιτιού. Η όλη διαδικασία μπορεί να ακούγεται βαρετή και επαναλαμβανόμενη, όμως μέσα από αυτή την «ιεροτελεστία» θα ρίξετε φως στην προσωπικότητα αλλά και τη ζωή της πρωταγωνίστριας: τη δημιουργικότητα, τις ευαισθησίες, τα geek γούστα της, τις σπουδές, τις επαγγελματικές επιτυχίες, τα χόμπι, τις αποτυχημένες σχέσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το Unpacking αφηγείται μια ιστορία χωρίς πρακτικά να πει λέξη. Τουναντίον, αφήνει τον ίδιο τον παίκτη να κάνει όλη τη δουλειά χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Παρατηρώντας τις αλλαγές στα πράγματα της ηρωίδας, από τα ρούχα και τα gadget, μέχρι τα video game και τα λούτρινα αρκουδάκια που… επιβιώνουν στο πέρασμα των χρόνων ακολουθώντας την από σπίτι σε σπίτι, τη «βλέπει» να μεγαλώνει, να ωριμάζει, να δυναμώνει -κι ας μην την έχει δει στην πραγματικότητα ποτέ.

Σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα, το Unpacking υιοθετεί μία pixel art προσέγγιση με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώνει πέρα για πέρα τους δημιουργούς του. Κάθε αντικείμενο είναι πανέμορφα σχεδιασμένο και πανέξυπνα δοσμένο με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο τι κάνει και πού πάει. Ως προς αυτό το τελευταίο, σε γενικές γραμμές είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε, πλην ορισμένων βασικών κανόνων που πάντως επαφίενται στην κοινή λογική (το παιχνίδι θα σας υπογραμμίσει τα λάθη σας πριν σας αφήσει να προχωρήσετε επίπεδο).

Unpacking - Review 2
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα όσο κι αν zoomάρετε -και μάλιστα δένουν άψογα με τον ήχο που «ντύνει» το κάθε σπίτι-επίπεδο.

Πριν κλείσω θα ήθελα να πω δυο λόγια για την προσβασιμότητα του παιχνιδιού. Το Unpacking είναι ένας τίτλος για όλους. Δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, δεν απαιτεί τη γνώση Αγγλικών αφού δε στηρίζεται στο κείμενο ενώ προσφέρει και πολλαπλά επίπεδα zoom. Απαιτεί απλές κινήσεις με τον παίκτη να μη χρειάζεται να πατά πάνω από ένα πλήκτρο ανά πάσα στιγμή. Ρισπέκτ.

Το φινάλε του Unpacking με βρήκε απόλυτα ικανοποιημένο. Η χαριτωμένη ιστοριούλα του είχε φτάσει στο τέλος της κι εγώ μετά από πέντε και κάτι ώρες παιχνιδιού ένιωθα πως γνώριζα πια καλά την πρωταγωνίστρια. Τι κι αν δεν την είχα δει ούτε μια φορά; Τι κι αν εκείνη εξακολουθούσε να παραμένει ανώνυμη; Η αφήγηση ήταν τόσο δυνατή που με κέρδισε. Και έχοντας και ο ίδιος μία -ακόμα- μετακόμιση μέσα στους επόμενους μήνες, με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 11/2021
Πλατφόρμες: Xbox One, PC, Switch

Unpacking achievements