Conway: Disappearance at Dahlia View

Ποτέ δε λέω όχι σε μία καλή, αστυνομική ιστορία με όποιον τρόπο κι αν μου «σερβίρεται» εκείνη -βιβλίο, ταινία, video game. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Conway: Disappearance at Dahlia View, ένα «whodunit» που τικάρει όλα τα κουτάκια του είδους, προσφέροντας μία άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία gameplay.

Βρισκόμαστε στην Αγγλία της δεκαετίας του 50. Κεντρικός ήρωας ο συνταξιούχος ντετέκτιβ, Robert Conway, ο οποίος γίνεται περίπου μάρτυρας της απαγωγής της Charlotte May, ενός οκτάχρονου κοριτσιού από το σπίτι της στη γειτονιά του. Με όπλα την εμπειρία, την οξυδέρκεια και την επιμονή του, ξεκινά τη δική του έρευνα στη Dahlia View, μια έρευνα που θα φέρει στο φως τα μυστικά των γειτόνων του.

Ο Conway εντοπίζει και παρακολουθεί τους βασικούς υπόπτους -όλοι τους κάτοικοι της περιοχής. Τραβά φωτογραφίες, συγκεντρώνει στοιχεία, κάνει υποθέσεις και κάποια στιγμή τους επισκέπτεται… κατ’ οίκον προκειμένου να βρει τα στοιχεία που αναζητά. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποφύγει την -αναπόφευκτη- σύγκρουση με τη μοναχοκόρη του η οποία τυγχάνει να είναι η αστυνομικός που έχει αναλάβει επίσημα την υπόθεση.

Conway Disappearance at Dahlia View - Review 2
Η μουσική μπορεί να «ενεργοποιείται» στις σημαντικές στιγμές μόνο, ωστόσο οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, παίρνοντας την κατάσταση επάνω τους. Ειδικά η ζεστή φωνή του Robert Conway (Nathaniel-Jorden Apostol) θα σας κερδίσει μεμιάς.

Το στυλ του Conway: Disappearance at Dahlia View είναι εκείνο ενός τυπικού adventure. Ο παίκτης παρακολουθεί λίγο-πολύ τους διαλόγους μεταξύ του Conway και των άλλων κατοίκων της Dahlia View να εξελίσσονται παρεμβαίνοντας ελάχιστα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Κατά κύριο λόγο ασχολείται με τη συλλογή στοιχείων μέσω της αναζήτησης και της επίλυσης γρίφων. Οι τελευταίοι ήταν όλοι τους εξαιρετικά λογικοί -μόνο σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να αναζητήσω «έξωθεν» βοήθεια.

Το παιχνίδι επιβραβεύει την παρατηρητικότητα. Ανά πάσα στιγμή άλλωστε υπάρχουν ορισμένα βασικά objectives που πρέπει να ολοκληρώσετε συν κάποια προαιρετικά που συμπληρώνουν ωστόσο το παζλ των διαφόρων χαρακτήρων. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθείτε να φέρετε εις πέρας κάποια mini game (δεν προσφέρονται οδηγίες ενώ με ποντίκι/πληκτρολόγιο θα σας δυσκολέψουν αρκετά) ενώ ακόμα πιο σπάνια θα συναντήσετε μέχρι και quick-time event.

Στο τέλος κάθε τμήματός του, μεταφέρεστε στο διαμέρισμα του Conway, βάζοντας κάτω όλα τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας και προσπαθώντας να βάλετε σε μια σειρά τις σκέψεις και τις θεωρίες σας. Η αντιστοίχιση των δύο είναι αρκετά έξυπνη και βοηθά και τον παίκτη να καταλάβει σε μεγάλο βαθμό τι συμβαίνει -χωρίς φυσικά να λείπουν οι ανατροπές, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς το γκράντε φινάλε.

Conway Disappearance at Dahlia View - Review 1
Στην αρχή κάθε τμήματος/κεφαλαίου, παρατηρείτε τους γείτονές σας τραβώντας φωτογραφίες. Το παιχνίδι σας ενημερώνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο ενσταντανέ κιτρινίζοντας το πλαίσιο του σκοπεύτρου.

Βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Αφ’ ενός πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο -παρ’ ό,τι ευπρόσδεκτο- σε video game και αφ’ ετέρου η αναπηρία του αυτή ενσωματώνεται με έξυπνο τρόπο στο gameplay. Δυστυχώς αποτέλεσε και αφορμή για διάφορα «κολλήματα» σε γωνίες και κόγχες. Γενικότερα τα bugs ήταν ένα θέμα, αν και οφείλω να ομολογήσω πως διορθώνονταν άμεσα μέσω patches.

Το Conway: Disappearance at Dahlia View με μετέφερε στα 50s από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να ήταν σχεδόν εντελώς γυμνό όσον αφορά τον ήχο και το XPS μου (Core i7-8750H, 16GB, 512 SSD, GeForce GTX 1050 Ti) να ζορίστηκε αρκετά, όμως η ατμόσφαιρά του, τα vibes του ήταν αρκετά για να με «αιχμαλωτίσουν». Η δουλειά που έχει γίνει στα διάφορα περιβάλλοντα είναι εξαιρετική. Στην απίστευτη έπαυλη των Doerr μάλιστα ένιωσα ουκ ολίγες φορές τις τρίχες μου να σηκώνονται κάγκελο…

Ένα παιχνίδι που πιστεύω πως θα ευχαριστηθεί κάθε λάτρης ιστοριών μυστηρίου, το Conway: Disappearance at Dahlia View προσφέρει γύρω στις 10 ώρες ψυχαγωγίας χωρίς να σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Τα προβληματάκια του τα έχει, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους διορθώνεται -αν δεν έχει διορθωθεί ήδη. Λοιπόν; Θα βρείτε τη Charlotte May;

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 11/2021
Πλατφόρμες: PC

Conway Disappearance at Dahlia View achievements

To review έγινε με κωδικό που μου παραχωρήθηκε δωρεάν.