Dorfromantik

Dorfromantik. Ένας τίτλος που τραβά την προσοχή απλά και μόνο χάρη στο όνομά του. Κι όμως έχει πολλά να προσφέρει, φτάνει ο παίκτης να είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα συναντήσει. Γιατί, για να είμαι ειλικρινής, δε μιλάμε για «παιχνίδι» με τη συμβατική έννοια του όρου.

Δημιούργημα της τετραμελούς Toukana Interactive, το Dorfromantik συνιστά την απόλυτη ψυχοθεραπεία. Κάτι σαν το Townscaper αλλά με ελαφρώς πιο έντονη την αίσθηση του επιτραπέζιου. Το όνομά του, όπως διαβάζω, χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αγάπη ή/και τη νοσταλγία για τη φύση και την εξοχή στα Γερμανικά, κάτι σαν «βουκολικός». Και πράγματι, οι εικόνες που θα δημιουργήσετε παίζοντας, αποτυπώνουν αυτό ακριβώς το συναίσθημα.

Αυτό που κάνετε στο Dorfromantik είναι να παίρνετε εξάγωνα πλακίδια από μία στοίβα και να τα τοποθετείτε σε έναν άνευ ορίων χάρτη. Κάτι σαν το Carcassonne δηλαδή. Καθένα εξ αυτών έχει έναν ή περισσότερους τύπους εδάφους: χωράφια, οικισμούς, δάση, σιδηροδρομικές γραμμές, νερό και αγρούς.

Dorfromantik - Review 2
Εδώ βλέπετε πώς δείχνει ο χάρτης από κοντά και με ένα διαφορετικό βιοσύστημα. Αν μη τι άλλο η παλέτα του Dorfromantik είναι από τα δυνατά του στοιχεία.

Στο classic mode έχετε στη διάθεσή σας συγκεκριμένο αριθμό πλακιδίων ο οποίος αυξάνεται κάθε φορά που φέρνετε εις πέρας κάποια «αποστολή». Μη φανταστείτε τίποτε το ιδιαίτερο: απλά να ενώσετε έναν αριθμό από πλακίδια ενός τύπου μεταξύ τους ή να ολοκληρώσετε μία σας δημιουργία (ένα ποτάμι, ένα δάσος, μία σιδηροδρομική γραμμή κλπ). Αφού τοποθετήσετε και το τελευταίο σας πλακίδιο, το παιχνίδι τελειώνει, εσείς βλέπετε το σκορ σας και τη θέση που σας εξασφαλίζει στα leaderboard (το μόνο ανταγωνιστικό στοιχείο του Dorfromantik) και… φτου κι απ’ την αρχή!

Το hard mode είναι το ίδιο κόνσεπτ αλλά στο πιο ζόρικο, το monthly mode σας προσφέρει κι από μία νέα πρόκληση τον μήνα ενώ το creative mode είναι το πιο χαλαρό όλων, αφού δεν έχει τον παραμικρό περιορισμό (και επίσης δεν τελειώνει ποτέ). Ανεξαρτήτως mode, το Dorfromantik δεν έχει campaign ή σενάριο. Δεν έχει πλοκή. Δεν έχει δράση. Ο στόχος του είναι να σας ψυχαγωγήσει χαλαρώνοντάς σας, αφήνοντας τον νου σας να ταξιδέψει όπου εκείνος θέλει, ενώ εσείς τοποθετείτε πλακίδια, το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο.

Δεν υπάρχει τίποτα που να σας περιορίζει στο παιχνίδι (με εξαίρεση τα πλακίδια του νερού και των σιδηροδρομικών γραμμών). Τις περισσότερες φορές μάλιστα θα διαπιστώσετε ότι όσο κι αν προσπαθήσετε, τα πλακίδια δε θα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους (το OCD σας θα «χτυπήσει κόκκινο»). Μην εστιάζετε ωστόσο στο δέντρο: πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και θα δείτε ότι το δάσος (ο ευρύτερος χάρτης ντε) είναι όμορφο και εν τέλει αυτό είναι που μετράει.

Dorfromantik - Review 1
Ένας από τους μεγαλύτερους χάρτες που κατάφερα να δημιουργήσω στο classic mode του Dorfromantik. Τα λευκά «συννεφάκια» είναι τα διάφορα quest που έχουν μείνει ανολοκλήρωτα.

Εφ’ όσον κατορθώσετε και ικανοποιήσετε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, θα ξεκλειδώσετε κάποια πρόσθετα πλακίδια και βιοσυστήματα (biomes κατά το παιχνίδι) που όμως δεν επηρεάζουν το gameplay -απλά προσθέτουν χρώμα και ποικιλία στον χάρτη.

Το Dorfromantik είναι ιδιαίτερο. Μπορεί να ασχοληθείτε μαζί του για μισή ώρα, να δείτε όλα όσα έχει να προσφέρει και να το αφήσετε στην άκρη, αναζητώντας κάτι με αρχή, μέση και τέλος (ή απλά περισσότερη δράση). Ίσως όμως να ‘ναι ο τίτλος στον οποίο θα καταλήξετε να καταφεύγετε μετά από μία απαιτητική μέρα, στην προσπάθεια να αδειάσετε το μυαλό σας. Διαλέγετε και παίρνετε.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 04/2022
Πλατφόρμες: PC, Switch

Dorfromantik stats