Card Shark

Ξεκίνησα το Card Shark περιμένοντας να παίξω λίγο «χαρτάκι», απ’ αυτό που έπαιζα με τις ώρες στα Red Dead Redemption. Δε μου τα ‘χαν πει καλά. Διότι ο τίτλος της Nerial δεν είναι παιχνίδι καρτών αλλά παζλ και μάλιστα αρκετά απαιτητικό. Με τα χίλια ζόρια τον κατάφερα…

Δεν είμαι σίγουρος πού ακριβώς έγινε η παρεξήγηση. Σημασία έχει ότι το Card Shark δεν έχει καμία σχέση με card game. Αν περιμένετε δηλαδή τέτοιου τύπου συγκινήσεις, κοιτάξτε αλλού. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι παζλ που θα δοκιμάσει τη μνήμη και τα αντανακλαστικά σας. Το σενάριό του μας μεταφέρει στη Γαλλία του 18ου αιώνα και έχει τα πάντα: πολιτική, ίντριγκα, χρήμα, πάθος, μυστικά και δολοφονίες.

Κοινός παρονομαστής στόρι και gameplay, η εξαπάτηση. Ο πρωταγωνιστής, ένας μουγγός παραγιός σε μία ταβέρνα στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται ξαφνικά να μαθητεύει στο πλάι του Κόμη του Αγίου Γερμανού ο οποίος τον μυεί στον μαγικό κόσμο της χαρτοπαιξίας. Με την υποσημείωση ότι η εξειδίκευσή του είναι στις κομπίνες.

Card Shark - Review 2
Σε κάποια από τα τρικ που θα κληθείτε να εκτελέσετε, θα έχετε τη δυνατότητα να αρχίσετε ξανά, έχοντας χάσει όμως πολύτιμο χρόνο και κατ’ επέκταση την εμπιστοσύνη (των αντιπάλων σας).

Απ’ ό,τι φαίνεται στη Γαλλία του Διαφωτισμού, τα πάντα μπορούσαν να λυθούν με μια παρτίδα χαρτιά, κάτι που ο κόμης και ο ήρωάς μας εκμεταλλεύονται χωρίς αιδώ. Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι, θα μαθαίνετε ολοένα και πιο πολύπλοκα κόλπα που ναι μεν παραπέμπουν σε ταχυδακτυλουργό, όμως στην περίπτωση του Card Shark θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας.

Το κόνσεπτ του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένο. Επιλέγετε την τοποθεσία που θα επισκεφθείτε και στη διαδρομή, ο Κόμης σας μαθαίνει ένα νέο τρικ το οποίο μπορείτε να εξασκήσετε. Άμα τη αφίξει σας, θα κληθείτε να το εκτελέσετε τρις, έχοντας αυτή τη φορά να αντιμετωπίσετε την πίεση του χρόνου αλλά και την καχυποψία των αντιπάλων σας. Δυστυχώς το παιχνίδι δε συγχωρεί το παραμικρό λάθος (ακόμα και στο normal επίπεδο δυσκολίας) με αποτέλεσμα μία λάθος κίνηση να σας κοστίσει κάμποση ώρα παιχνιδιού.

Αυτό είναι και το «ζουμί» του Card Shark. Στα τραπέζια που θα βρεθείτε, δε θα σας ενδιαφέρει καν τι παιχνίδι παίζεται. Το ζητούμενο για εσάς είναι να φέρετε εις πέρας το τρικ που σας έχει ζητήσει ο Κόμης (ή όποιος άλλος τέλος πάντων), από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο. Τη μονοτονία των χαρτιών σπάνε σε κάποιες περιπτώσεις κάποια κόλπα με κέρματα και ορισμένες σύντομες ξιφομαχίες, εμπειρίες που πάντως ξεχνιούνται εύκολα.

Στο Card Shark το μυαλό σας θα βρίσκεται στα τρικ που θα σας διδάξουν οι ινστρούχτορές σας και οφείλω να ομολογήσω πως αυτό ήταν που με άγχωσε περισσότερο: το αν θα ήμουν σε θέση να θυμάμαι όλα τα βήματα των ολοένα και πιο πολύπλοκων τρικ. Με τη βοήθεια των σημειώσεών μου εν τέλει τα κατάφερα αλλά ειδικά προς το τέλος του παιχνιδιού, δεν μπορώ να πω ότι πέρασα καλά. Πιέστηκα. Ευτυχώς με αποζημίωσε το στόρι το οποίο απεδείχθη ανέλπιστα «μπαμπάτσικο».

Card Shark - Review 1
Αν και τα γραφικά του Card Shark δεν έχουν κάτι το εξεζητημένο, το στυλ τους νομίζω ότι είναι ό,τι πρέπει.

Το στυλ του τίτλου είναι πάντως χαριτωμένο. Τα 2D ζωγραφισμένα στο χέρι γραφικά υιοθετούν μία κομψή και ιδιαίτερα χαρακτηριστική αισθητική που ταιριάζει γάντι με την εποχή που υποτίθεται πως εξελίσσεται το στόρι του ενώ τα κλασικά κομμάτια του soundtrack έρχονται και δένουν ιδανικά.

Με όλες τις αποτυχίες μου μέσα, το Card Shark μου κράτησε συντροφιά γύρω στις 13 ώρες και μολονότι κακό δεν είναι, πάντα υπήρχε κάτι που με χάλαγε. Στην αρχή ήταν το ξενέρωμα λόγω των εντελώς διαφορετικών προσδοκιών μου (δικό μου το φταίξιμο προφανώς, δεν το συζητάμε), στη συνέχεια το άγχος για το πόσα τρικ μπορεί να αντέξει το μυαλουδάκι μου. Το φινάλε με βρήκε ευχαριστημένο αλλά κυρίως γιατί είχα τελειώσει μαζί του…

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 06/2022
Πλατφόρμες: PC, Switch

Card Shark stats