PowerWash Simulator

Το PowerWash Simulator το γνώρισα χαζεύοντάς το στο YouTube. Μου φάνηκε πρωτότυπο, οπότε όταν αντελήφθην πως προσφερόταν δωρεάν μέσω Game Pass δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα: το κατέβασα με το σκεπτικό να περάσω μαζί του ένα απόγευμα. Ογδόντα ώρες αργότερα ξεκόλλησα…

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το PowerWash Simulator είναι αυτό ακριβώς που προδίδει ο τίτλος του: ένας εξομοιωτής καθαρισμού πρώτου προσώπου. Ο παίκτης παίρνει ένα πιεστικό ανά χείρας και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας διάφορες αποστολές έχοντας πάντα τον ίδιο στόχο: να κάνει τα πάντα να αστράφτουν!

Όταν καθαρίσει και το τελευταίο ίχνος μπίχλας από τον εκάστοτε στόχο του (σπίτια, αυτοκίνητα, βάρκες, αεροπλάνα κ.α.) τότε προχωρά στην επόμενη αποστολή. Οι ικανότητές του ανταμείβονται με χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αγορά αποτελεσματικότερου εξοπλισμού (υγρά καθαρισμού διαφόρων επιφανειών, ισχυρότερα πιεστικά, βραχίονες για επιπρόσθετη εμβέλεια) ή διακοσμητικών.

PowerWash Simulator - Review 1
Τα περιβάλλοντα του PowerWash Simulator είναι πάντως εκτός από πρωτότυπα και καλοσχεδιασμένα. Νομίζω πως το παιχνίδι θα «απογειώνεται» σε περιβάλλον VR.

Το στόρι του παιχνιδιού πλαισιώνεται από άλλα δύο-τρία mode με έξτρα προκλήσεις και πιο ελεύθερο gameplay που είναι ό,τι πρέπει για όσους κυνηγούν trophy/achievement. Συνήθως τα τελευταία με αφήνουν παγερά αδιάφορο, όμως στην περίπτωση του PowerWash Simulator τα βρήκα αρκετά χρήσιμα αφού προσέθεσαν ένα επιπλέον επίπεδο πρόκλησης, κάτι που το παιχνίδι έχει τεράστια ανάγκη αφού το gameplay του είναι πιο ρηχό κι από σιντριβάνι.

«Και καλά, αν ισχύει αυτό, τότε εσύ πώς έκατσες κι έπαιξες 80 ώρες, ρε αδερφέ», σας ακούω να αναρωτιέστε. Εδώ λοιπόν είναι και το μυστικό του PowerWash Simulator: είναι αυστηρώς ακατάλληλο για όσους έχουν ή υποψιάζονται πως έχουν συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD σαν να λέμε). Την περίοδο που έπαιζα το παιχνίδι δεν μπορούσα, δε γινόταν να ασχοληθώ με τίποτε άλλο. Πώς ο συμπαθής ρέιβερ στο περίφημο ρεπορτάζ των 90s έβλεπε κύκλους; Ε, εγώ έκλεινα τα μάτια και έβλεπα μπίχλα.

PowerWash Simulator - Review 2
Ανάλογα την εκάστοτε επιφάνεια, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και διαφορετικό καθαριστικό ή αξεσουάρ, αν θέλετε φυσικά να κάνετε τη δουλειά σας αποτελεσματικά.

Το PowerWash Simulator με αιχμαλώτισε. Ήξερα ότι δεν είχε να μου προσφέρει τίποτε το καινούριο όσο περισσότερο κι αν έπαιζα. Πως το story mode του ήταν κατ’ ευφημισμό τέτοιο αφού ακόμα κι αν ολοκλήρωνα την εκάστοτε αποστολή, στην επόμενη θα έκανα ακριβώς τα ίδια απλά με άλλο φόντο και ίσως λίγο καλύτερο εξοπλισμό. Καμία διαφορά. Η ζωή μου εξαρτιόταν από αυτό, το πιεστικό είχε γίνει προέκταση της ψυχής μου και την αγαλλίαση που ένιωθα βλέποντας έναν πεντακάθαρο τοίχο, δε γινόταν να μου την προσφέρει τίποτε άλλο στον κόσμο.

Κατέληξα να παίζω PowerWash Simulator βλέποντας παράλληλα Απαράδεκτους, πραγματοποιώντας καταδύσεις στα έγκατα του υποσυνείδητού μου, ακούγοντας podcast και μιλώντας με φίλους στο τηλέφωνο. Ήταν το τέλειο «άδειασμα» μετά από μία απαιτητική μέρα δουλειάς και το ιδανικό νανούρισμα για τις φθινοπωρινές αϋπνίες μου. Ήταν το παιχνίδι που πέρασα μαζί του 80 ώρες, που εν τέλει το διασκέδασα με τον τρόπο μου αλλά και που δε θα μου λείψει ούτε κατά διάνοια. Αν σας το προτείνω; Από τα €50 του ψυχαναλυτή πάντως, φθηνότερο είναι.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 07/2022
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC, Switch

PowerWash Simulator achievements