Yes, Your Grace

Προσπαθώ εδώ και ώρα -γράφοντας αυτές τις αράδες- να αποφασίσω σε ποιο είδος ανήκει το Yes, Your Grace. Εις μάτην. Ό,τι κι αν επιλέξω, κάτι με χαλάει. Εν τέλει θα προτιμήσω τα adventure, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι δεν βρίσκω κάτι καλύτερο. Έστω.

Το Yes, Your Grace, που λέτε, είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι στο οποίο παίζετε τον ρόλο του Eryk, βασιλιά του Davern. Ως τέτοιος θα κληθείτε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τον λαό και την οικογένειά σας, να διαχειριστείτε τους πόρους του βασιλείου σας και να ηγηθείτε των στρατευμάτων σας, οδηγώντας τα προς τη νίκη στους πολέμους που θα προκύψουν (διότι μεσαίωνας χωρίς πόλεμο, δε γίνεται).

Το παιχνίδι εξελίσσεται σε γύρους, καθένας εκ των οποίων αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα. Ξεκινάτε με όλους όσοι ζητούν ακρόαση από εσάς και συνήθως θέλουν κι από κάτι. Ο λαός σας αντιμετωπίζει προβλήματα κι εσείς μπορείτε να επιλέξετε αν θα κάνετε κάτι γι’ αυτά ή όχι. Μπορείτε να στείλετε κάποιον από τους τρεις στρατηγούς σας να επιληφθεί της κατάστασης ή εναλλακτικά να συνδράμετε με χρήμα ή προμήθειες.

Yes, Your Grace - Review 1
Η βασική οθόνη μέσα από την οποία εξελίσσεται η πλοκή του Yes, Your Grace. Ο βασιλιάς Eryk στον θρόνο του, κάθε καρυδιάς καρύδι να κάνει ουρά για να του μιλήσει και κάτω-κάτω οι πόροι σας (το τελευταίο εικονίδιο αντιπροσωπεύει την ικανοποίηση του λαού σας).

Δεν έχουν όμως όλοι ευγενείς προθέσεις: κάποιοι θα πάρουν ό,τι τους δώσετε και θα γίνουν λούηδες (ή ακόμα χειρότερα θα τα πιουν σε μπύρες). Το παιχνίδι σας εφιστά την προσοχή σχετικά με αυτό, όμως για να είμαι ειλικρινής, δεν βρήκα τρόπο να αξιολογήσω την εκάστοτε ανάγκη πέραν του ενστίκτου μου (οι πόροι είναι περιορισμένοι οπότε τα πάντα ήταν θέμα προτεραιοτήτων).

Πέραν των υποτακτικών σας, επισκέψεις δέχεστε και από άλλους βασιλείς με τους οποίους μπορείτε να συνάψετε συμφωνίες που θα σας αποφέρουν στρατό, χρήμα και προμήθειες (οι τρεις πόροι του παιχνιδιού). Θα χρειαστούν προσεκτικές κινήσεις βέβαια, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα συμφέροντα του ενός έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με εκείνα κάποιου άλλου ενώ θα κληθείτε να εξετάσετε και τυχόν συνέπειες της απόφασής σας όσον αφορά στην ευμάρεια του βασιλείου σας.

Ο βασιλιάς Eryk όμως έχει και μία οικογένεια που αποτελείται από τη σύζυγό του, Aurelea και τις τρεις κόρες του -με τη μεγάλη και τη μεσαία να θυμίζουν ύποπτα τις Sansa και Arya Stark από το Game of Thrones. Ένα μέρος της κάθε σας εβδομάδας λοιπόν θα το αφιερώνετε σε εκείνες, ακούγοντας τα προβλήματά τους και προσπαθώντας να εκπληρώσετε τον ρόλο του πατέρα και του συζύγου.

Yes, Your Grace - Review 2
Στο τέλος κάθε εβδομάδας (γύρου) βλέπετε μία σούμα των όσων παίρνετε και όσων δίνετε, επιλέγοντας παράλληλα από πού θα κόψετε αν χρειαστεί να εξοικονομήσετε χρήμα ή προμήθειες.

Το Yes, Your Grace σας δίνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση -την οποία καταλαβαίνω, αφού ουσιαστικά επάνω σε αυτή βασίζεται όλη του η πλοκή- σε όλες τις άλλες ένιωσα ότι οι επιλογές μου ήταν πράγματι εκείνες που διαμόρφωναν την ιστορία προχωρώντας. Υπήρξαν φορές που έμεινα να σκέφτομαι την επικείμενη απόφασή μου για ώρα, νιώθοντας ήδη το βάρος της στους ώμους μου.

Δεν υπήρξε ούτε μία φορά στο Yes, Your Grace που να αισθάνθηκα «άνετος» από πλευράς πόρων, αν και θα ήθελα να έχω μία συνολική εικόνα των αιτημάτων της κάθε εβδομάδας, πριν αποφασίσω τι θα δώσω και σε ποιον. Αυτό που με εξέπληξε, ήταν το πόσο εύκολα δέθηκα με την οικογένεια του βασιλιά Eryk. Γίνεται να έρθει κάποιος κοντά με ένα μάτσο pixel που μιλούν μια ακατανόητη γλώσσα (όπως οι sim στην ομώνυμη σειρά); Να που γίνεται…

Το Yes, Your Grace διηγείται μια ωραία ιστορία, το φινάλε της οποίας εξαρτάται από τις επιλογές σας. Θα βάλετε το βασίλειο πάνω από την οικογένειά σας; Το χρήμα πάνω από την ευτυχία; Το συμφέρον πάνω από το ήθος; Αφήστε τη θεωρία. Στην πράξη να σας δω.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 03/2020
Πλατφόρμες: Xbox Series X|S, Xbox One, PC, Switch

Yes, Your Grace - stats