Home Behind 2

H πρώτη μου γνωριμία με το Home Behind 2 έγινε μέσω ενός demo (!) μερικούς μήνες πριν αυτό κυκλοφορήσει. Παρά τις όποιες αστοχίες εντόπισα, μου φάνηκε ενδιαφέρον σαν κόνσεπτ, οπότε όταν εν τέλει έκανε την εμφάνισή του, συνέχισα τις περιπέτειές μου στη χώρα της Scaria.

Στο Home Behind 2 (αν δεν έχετε ασχοληθεί με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, δεν υπάρχει πρόβλημα) πρωταγωνίστρια είναι η Banan η οποία επιστρέφει στη χώρα της, τη Scaria, ένα φανταστικό κράτος κάπου μεταξύ Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ασίας. Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν με τη συγκεκριμένη περιοχή οι χαρακτήρες anime που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι, δεν είστε οι μόνοι. Ο αισθητικός τομέας του τίτλου είναι πλήρως ασύνδετος με το στόρι το οποίο επίσης δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Η Scaria, που λέτε, βρίσκεται υπό την εξουσία του δικτάτορα Akadullah, με τη Banan να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Αντίσταση, προσπαθώντας να επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο της προόδου.

Το team σας θα αποτελείται από τη Banan, τον Prince, τον Haroun και άλλους χαρακτήρες που θα βρείτε στο διάβα σας. Πέραν των τριών προαναφερθέντων όμως, οι υπόλοιποι περιορίζονται σε ρόλους κομπάρσων χωρίς να συμμετέχουν στους διαλόγους και το όλο δράμα, παρά μόνο στην εξερεύνηση και τις μάχες. Αν και μπορείτε να τους αλλάζετε κατά βούληση, προτίμησα να καταλήξω σε επτά-οκτώ άτομα με τα οποία και έβγαλα ολόκληρο το Home Behind 2. Εν πάση περιπτώσει, με το σενάριο και την πλοκή να είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτρια, μοιραία το ενδιαφέρον περνά στο gameplay.

Home Behind 2 - Review 1
Οι μάχες στο Home Behind 2 εξελίσσονται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα. Μια καλή τακτική πάντως ήταν να εστιάζω τις ειδικές επιθέσεις μου στον πρώτο κατά σειρά αντίπαλο, ώστε με την εξουδετέρωσή του, οι υπόλοιποι να έχουν μειωμένη ευστοχία.

Το παιχνίδι είναι ένα roguelike, η ροή του οποίου εξελίσσεται σε δύο φάσεις: τις αποστολές και τον χρόνο που περνάτε στο στρατόπεδό σας. Αρχικά καλείστε να στήσετε την ομάδα σας. Κάθε χαρακτήρας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κλάση και ικανότητες και μπορείτε να τον εξοπλίσετε κατά βούληση. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι σε κάθε αποστολή, η τετραμελής ομάδα σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη βάσει χαρακτηριστικών αφού από αυτά εξαρτάται το αν θα ανταπεξέλθετε επιτυχώς σε προκλήσεις και εμπόδια που θα συναντήσετε.

Παίζοντας το Home Behind 2 θα αποκαλύπτεται σταδιακά ο χάρτης της Scaria, κάθε σημείο στον οποίο ισοδυναμεί και με μία τοποθεσία διαθέσιμη προς εξερεύνηση. Σε πρώτη φάση θα στήσετε το στρατόπεδό σας, έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και να αναβαθμίσετε τις διάφορες μονάδες του, να διαχειριστείτε πόρους και αντικείμενα, να εκπαιδεύσετε και να γιατρέψετε τα μέλη της ομάδας σας, να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και γενικώς να προετοιμαστείτε εν όψει της επικείμενης εξόρμησής σας.

Οι αποστολές είναι και αυτές που έχουν όλη τη δράση στο Home Behind 2. Ουσιαστικά πρόκειται για 2D επίπεδα όπου η ομάδα σας προχωρά από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενόσω εσείς συλλέγετε διάφορα αντικείμενα και επιλέγετε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσετε εμπόδια, ευκαιρίες και γενικώς ιδιαίτερες καταστάσεις. Οι αντίπαλοι που θα συναντήσετε θα επιχειρήσουν να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη με τις μάχες όμως να κυλούν ουσιαστικά μόνες τους: οι παίκτες σας επιτίθενται κατά των αντιπάλων και η μοναδική σας συνεισφορά αφορά τη διαχείριση των ειδικών ικανοτήτων τους και την εκτέλεση τυχόν τακτικών.

Home Behind 2 - Review 2
Στο στρατόπεδό σας θα έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε την ομάδα και τους πόρους σας. Αναβαθμίστε όσο πιο άμεσα γίνεται τις εγκαταστάσεις σας και θα με θυμηθείτε.

Τα παραπάνω ακούγονται πολύπλοκα γιατί πολύ απλά… είναι. Το Home Behind 2 έχει έναν εξωφρενικό αριθμό από διαφορετικούς μηχανισμούς, συστήματα και μονάδες. Αντιλαμβάνομαι τη διάθεση των δημιουργών του να προσθέσουν βάθος στο gameplay του όμως κάπου το παράκαναν. Είναι σαν κάποιος να ξεκίνησε να «φορτώνει» το Home Behind 2, ξεχνώντας όμως να σταματήσει, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την έλλειψη tutorial, το παιχνίδι να έχει κρυμμένα μυστικά ακόμα και μετά τα μισά του. Κάπου εκεί ήταν βέβαια που με την ομάδα μου να έχει πλέον τρομακτική ισχύ, η όποια πρόκληση του παιχνιδιού χάθηκε μια για πάντα.

Ακόμα κι έτσι «έγραψα» πάνω από 60 ώρες στο Home Behind 2. Τι ήταν αυτό που με κράτησε; Νομίζω το gameplay του σε συνδυασμό με την ψύχωση του πλήρους καθαρισμού του χάρτη -την οποία ευτυχώς ξεπέρασα, ειδάλλως ακόμα θα ‘παιζα. Ο τίτλος θεωρεί πως ο παίκτης για κάποιο λόγο θα κάνει και δεύτερο playthrough όμως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για κάτι τέτοιο. Συμπαθητικό roguelike αν θέλετε να γεμίσετε ένα κενό που ενδεχομένως να έχετε. Κρατήστε μικρό καλάθι και δε θα απογοητευτείτε.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 02/2022
Πλατφόρμες: PC

Home Behind 2 stats