Tavern Master

Πόσες φορές έχετε μπει στο πλαίσιο κάποιας περιπέτειας, ως adventurer, καμαρωτοί-καμαρωτοί σε κάποιο πανδοχείο, ψάχνοντας για την αποστολή που θα γεμίσει τα πουγκιά σας; Ε, σε μια τέτοια κατάσταση σας βάζει και το Tavern Master, απλά από την άλλη πλευρά της μπάρας!

Μην παρεξηγηθώ: το Tavern Master δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα παιχνίδι διαχείρισης πόρων, ένα management sim (το οποίο κατατάσσω στα strategy), οπότε ξεχάστε την επικούρα των RPG. Ο ρόλος σας είναι να στήσετε και να διαχειριστείτε επιτυχώς ένα μεσαιωνικό πανδοχείο. Όπως κάθε πετυχημένος businessman, θα ξεκινήσετε από μία τρύπα σερβίροντας μπύρα και δυο πιάτα, για να καταλήξετε με ένα κανονικό «μέγαρο» με κήπους, υπόγεια, αυλές και τα ρέστα.

Το πανδοχείο σας θα επισκέπτονται άνθρωποι απ’ όλο το βασίλειο. Ο αριθμός των πελατών σας εξαρτάται από το πρεστίζ του μαγαζιού σας το οποίο με τη σειρά του αυξάνεται όσο επενδύετε σε διάφορα αντικείμενα -από εξοπλισμό μέχρι διακοσμητικά. Κάποιοι πελάτες μάλιστα θα είναι πιο σημαντικοί από τους λοιπούς… πλεμπαίους, αφήνοντας περισσότερα χρήματα στο τραπέζι και ικανοποιώντας τα κριτήρια συγκεκριμένων ερευνών (θα αναφερθώ παρακάτω σ’ αυτές).

Tavern Master - Review 2
Τι να μου πει το κάστρο; Το πανδοχείο μου στο Tavern Master κατέληξε να ‘ναι ολόκληρη πολυκατοικία, καταπατώντας μάλιστα και τμήμα του δάσους απέναντι!

Θα είστε σε θέση να ορίσετε τις τιμές των ποτών σας -απλά μην το παρακάνετε διότι θα ξεμείνετε από πελάτες. Όσο για τα φαγητά, σταδιακά θα βελτιώνεται η ποιότητά τους με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται ανάλογα -αυτόματα- κι οι τιμές. Όσο περισσότερα τα αστέρια στο μενού, τόσο περισσότερες κι οι πιθανότητες να προσελκύσετε αρχόντους® στο πανδοχείο σας (θα τους διακρίνετε από τα χρωματιστά εικονίδια που θα ‘χουν πάνω απ’ τα κεφάλια τους).

Το Tavern Master σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε να παίζετε μέσω δύο μηχανισμών: των ερευνών (research) και των αποστολών (quest). Αμφότερα ξεκλειδώνουν έξτρα πατώματα, δωμάτια, αντικείμενα και προσωπικό, επιτρέποντάς σας να επεκτείνετε την παμπ σας, να προσφέρετε έξτρα υπηρεσίες στους πελάτες σας (από δωμάτια για διανυκτέρευση και εξωτερικά καθίσματα, μέχρι παιχνίδια και τουαλέτες -ναι, στον μεσαίωνα αποτελούσαν πολυτέλεια).

Tavern Master - Review 1
Τα ζητούμενα των διαφόρων αποστολών που θα σας ανατεθούν είναι διάφορα και αφορούν τα φαγητά που θα σερβίρετε, τους πελάτες, το μενού, ακόμα και τα αντικείμενα που θα ‘χετε στο πανδοχείο σας. Ολοκληρώνοντάς τις, θα ανταμειφθείτε με χρήματα, αντικείμενα και ειδικό προσωπικό.

Το θέμα βέβαια είναι πως δεν κάνει και τίποτα για να σας ζορίσει. Έπειτα από τις πρώτες δυο-τρεις ώρες παιχνιδιού, όταν και πλέον είχα πάρει τον αέρα του Tavern Master, έπαιζα μόνιμα σε fast forward, με το πανδοχείο μου να βγάζει άνετα τα έξοδά του αφήνοντας μάλιστα και κέρδος σε καθημερινή βάση και άρα τρέχοντας πρακτικά στον αυτόματο. Από τη στιγμή που βρήκα μια καλή ισορροπία μεταξύ τιμών/αριθμού πελατών, άφησα απλά το παιχνίδι να ρολάρει, φροντίζοντας να στέλνω τους adventurer μου σε αποστολές (για να έχω προμήθειες) και να προγραμματίζω πού και πού event ώστε να προσελκύσω συγκεκριμένους πελάτες.

Ακόμα κι έτσι όμως, χρειάστηκα ένα ολόκληρο 24ωρο προκειμένου να τελειώσω όλες τις έρευνες, μαζεύοντας και τον μέγιστο αριθμό πόντων επιβράβευσης από αποστολές. Ναι, θα ήθελα ενδεχομένως να είχε μεγαλύτερο βάθος αλλά από την άλλη, μιλάμε για τίτλο που ανέπτυξε ένας άνθρωπος όλος κι όλος, οπότε τυχόν τέτοιες προσδοκίες κρίνονται μη ρεαλιστικές. Όλα καλά λοιπόν!

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 11/2021
Πλατφόρμες: PC

Tavern Master stats