Lake

Ομολογώ πως το Lake είχε πολύ περισσότερο «ψωμάκι» απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζα. Πράγματι, ανήκει στο είδος των visual novel (και ουχί των adventure αφού ούτε σύνθετη σκέψη απαιτεί, ούτε γρίφους διαθέτει) αλλά η αλληλεπίδρασή μου μαζί του ξεπέρασε κατά πολύ το πλαίσιο ενός walking simulator.

Στο Lake, που λέτε, βρισκόμαστε στο 1986, όταν η Meredith Weiss, αποφασίζει να κάνει ένα διάλειμμα από την ιδιαίτερα απαιτητική της εργασία σε μία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, καλύπτοντας για δύο εβδομάδες τον μπαμπά της ως ταχυδρόμος στη φανταστική πόλη Providence Oaks της πολιτείας του Όρεγκον των ΗΠΑ. Η -νέα- καθημερινότητα της Meredith περιλαμβάνει αλλεπάλληλα δρομολόγια στο λευκό καμιόνι του ταχυδρομείου, γράμματα, πακέτα και συναντήσεις με τους κατοίκους της κωμόπολης, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του ιστορία.

Lake - Review 2
Τα γραφικά του Lake είναι απλοϊκά μεν, όμορφα δε. Καθώς θα οδηγείτε τριγύρω από τη λίμνη, θα δείτε το τοπίο και τον καιρό να αλλάζουν εικόνα ουκ ολίγες φορές.

Η πλοκή του παιχνιδιού εκτυλίσσεται, όπως είπαμε, σε μία περίοδο δύο εβδομάδων. Κάθε μέρα έχετε τον πλήρη έλεγχο της Meredith το πρωί, αποφασίζοντας παράλληλα για την απογευματινή σας δραστηριότητα: κάποιες φορές θα έχετε την ευκαιρία να βγείτε με κατοίκους του Providence Oaks και παλιούς σας φίλους και άλλες να χαλαρώσετε σπίτι χαζεύοντας τηλεόραση ή διαβάζοντας ένα βιβλίο -σε ορισμένες δε περιπτώσεις θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τον Steve απ’ τη δουλειά που μοιάζει να αγνοεί την έννοια της άδειας. Το «ζουμί» βέβαια βρίσκεται στα πρωινά.

Εκεί είναι που η Meredith καλείται εκτελέσει το καθήκον της, διανέμοντας γράμματα και δέματα, ενώ παράλληλα γνωρίζει καλύτερα τους κατοίκους του Providence Oaks και μαθαίνει τις συνήθειες, τα χούγια και τα πάθη τους. Κατά τις περιηγήσεις της θα συναντήσει παλιούς γνώριμους και ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα που θα της δώσουν τη δυνατότητα, ανάλογα και με τις επιλογές σας φυσικά, να αναθεωρήσει τη στάση της για τη ζωή σε μία -μάλλον ελαφρά πρόωρη- κρίση μέσης ηλικίας. Ξέρετε, αυτό το μικρό σπρώξιμο που λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη…

Lake - Review 1
Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τις επιλογές σας στους διαλόγους, θα έχετε τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στα στόρι των διαφόρων NPC, μαθαίνοντας πράγματα για εκείνους και τις ζωές τους και βοηθώντας τους να ικανοποιήσουν τα «θέλω» τους.

Η οδήγηση του λευκού ταχυδρομικού βαν δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει. Μην περιμένετε βέβαια τίποτα το συγκλονιστικό: μιλάμε για τόσο όσο. Ο χάρτης είναι ικανοποιητικού μεγέθους με το οδικό δίκτυο να περιτριγυρίζει τη λίμνη. Δυστυχώς προοπτικές εξερεύνησης δεν υπάρχουν αφού τα μόνα σημεία ενδιαφέροντος, είναι τα γραμματοκιβώτια των παραληπτών της εκάστοτε ημέρας και όσοι NPC έχουν κάτι για εσάς (να σας πουν, να σας ζητήσουν, να σας δώσουν). Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά διακοσμητικά.

Οι πέντε περίπου ώρες κατά τις οποίες ανέβαινα πάνω-κάτω τον κύριο, περιφερειακό δρόμο του Lake πέρασαν χωρίς να το καταλάβω. Με το συμπαθητικό στόρι με τα έντονα vibe νοσταλγίας να έχει μόλις ολοκληρωθεί, αποχαιρέτησα τη Meredith με ένα χαμόγελο. Είχα βάλει κι εγώ το δικό μου λιθαράκι άλλωστε ώστε «να ζήσει αυτή καλά κι εγώ καλύτερα» μετά τους τίτλους τέλους.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 09/2021
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC

Lake stats