Road 96

Εγκαθιστώντας το Road 96, περίμενα ένα τυπικό visual novel με αρχή, μέση και τέλος, απ’ αυτά που παίζω σωρηδόν τώρα τελευταία. Αντίθετα όμως, η DigixArt βρήκε τον τρόπο όχι απλά να διηγηθεί ένα σύνολο ιστοριών με χαρακτήρα και προσωπικότητα αλλά να τις ενώσει και αποτελεσματικά μεταξύ τους.

Το όλο στόρι του Road 96 εξελίσσεται στα 90s στην Petria, μία χώρα με μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της, απόρροια του απολυταρχικού καθεστώτος που την κυβερνά -φανταστείτε τις ΗΠΑ με πρόεδρο τον Erdogan. Η Petria λοιπόν βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου με την κρατική προπαγάνδα, να έχει καταστήσει τον πρόεδρο Trump Tyrak ως το μεγάλο φαβορί για να επανεκλεγεί. Την ίδια στιγμή η οργάνωση των Black Brigades, κάνει τη δική της αντίσταση μέσω διαδηλώσεων και συμπλοκών με τους νέους της χώρας να φεύγουν για το εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Road 96 - Review 1
Στα διάφορα στόρι που θα παίξετε, θα επισκεφθείτε τις ίδιες τοποθεσίες περισσότερες από μία φορές. Το παιχνίδι έχει όμορφα γραφικά με χαριτωμένα περιβάλλοντα και πειστικούς χαρακτήρες, έστω κι αν το lip sync των τελευταίων είναι μάλλον κακό.

Μέσα σε όλη αυτή τη βαβούρα λοιπόν ξεκινά το Road 96, ένα παιχνίδι το οποίο θα βιώσετε μέσα από τα μάτια ενός τυχαίου αριθμού εφήβων, καθένας εκ των οποίων ταξιδεύει προς τα σύνορα της χώρας. Στη θεωρία το κόνσεπτ είναι απλό: ξεκινάτε από κάποιο σημείο, προσπαθώντας να φτάσετε στον προορισμό σας με κάθε μέσο. Άφραγκοι και άποροι, θα κληθείτε να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να επιβιώσετε. Η προσοχή σας θα πρέπει να βρίσκεται στα χρήματα και την υγεία σας, τους δύο βασικούς πόρους του παιχνιδιού. Φροντίστε να μην ξεμείνετε από κάποιο απ’ τα δύο και θα ‘χετε ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.

Αυτό που μετρά όμως δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Έτσι δε λένε; Ε, έτσι είναι τα πράγματα και στο Road 96. Στο διάβα σας, θα βρείτε επτά (ή οκτώ, ανάλογα πώς τους μετράτε) NPC. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους θα μάθετε για τις ζωές, τα προβλήματά, τα «θέλω», τις προσωπικότητές τους. Με κάθε σας playthrough θα γίνεστε ολοένα και σοφότεροι. Το αν θα τους βοηθήσετε ή όχι όμως εξαρτάται από εσάς. Οι γνώσεις σας περνούν από σενάριο σε σενάριο, όμως στα μάτια τους, κάθε φορά θα είστε άγνωστοι.

Road 96 - Review 2
Έπειτα από κάθε «σκηνή» μεταφέρεστε στον χάρτη της Petria, βλέποντας τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει καθένας από τους εφήβους σας, την απόστασή σας από τα σύνορα, τα skill που έχετε ξεκλειδώσει και το ποσοστό που έχετε εξερευνήσει τις ιστορίες των NPC.

Το παιχνίδι έχει και μία τρίτη πτυχή. Μην ξεχνάτε ότι η Petria βρίσκεται στα πρόθυρα επανάστασης. Αποτυπώνοντας τη νεολαία ως πολιτικό φορέα λοιπόν, το Road 96, σας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσετε μέσα από τις πράξεις σας σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πλοκής. Σε γενικές γραμμές έχετε τρεις προσεγγίσεις: να αδιαφορήσετε, να καλέσετε τον κόσμο να ψηφίσει και να επαναστατήσετε. Οι επιλογές σας στους διαλόγους και ενώ περιηγείστε στις διάφορες τοποθεσίες θα καθορίσουν και τη διαμόρφωση του στόρι που αποτυπώνεται με τη μορφή exit poll.

Όσο περισσότερο παίζετε, τόσο περισσότερα πράγματα θα μαθαίνετε, δεξιότητες που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στη συνέχεια. Η κάθε διαδρομή που θα ακολουθήσετε είναι εντελώς διαφορετική και μάλιστα η ακριβής σας πορεία και οι NPC που θα συναντήσετε, εξαρτώνται από τις κινήσεις σας. Η δε δράση περιορίζεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στον δρόμο (μοτέλ, καφέ, βενζινάδικα κλπ) και mini game που θα αποτελέσουν ευχάριστες εξαιρέσεις.

Το εκπληκτικό με το Road 96 ήταν πως με κέρδισε ολοκληρωτικά. Με έκανε να ασχοληθώ με τους NPC που συνάντησα, με ενέπνευσε να κυνηγήσω ένα καλύτερο μέλλον για την Petria και βέβαια με ώθησε να κάνω ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περάσω τα σύνορα και με τους έξι έφηβους που έπαιξα (τελικό σκορ 5/6 με τη μοναδική αποτυχία να προκύπτει στον… βωμό της αλλαγής). Διάολε, ωραίο ήταν!

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 08/2021
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC, Switch

Road 96 achievements