Escape Academy

Το Escape Academy είναι το τέλειο παιχνίδι για τους λάτρεις των escape room. Το ξεκίνησα δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες αλλά με κέρδισε πολύ γρήγορα, αποτελώντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να… γυμνάσω το μυαλό μου.

Το βασικό κόνσεπτ του παιχνιδιού είναι ένα: escape room. Ναι, υπάρχει και ένα υποτυπώδες στόρι το οποίο είναι τόσο όσο: αρκετό για να γεμίζει τα κενά και να δημιουργεί μια συνέχεια αλλά όχι τόσο έντονο ώστε να αποπροσανατολίζει από το βασικό αντικείμενο. Το Escape Academy είναι μια προσεγμένη συλλογή από escape room που θα δοκιμάσουν την παρατηρητικότητα και τη συνδυαστική σας σκέψη, πάντα υπό την πίεση του χρόνου.

Για καθένα από αυτά σας δίνεται συγκεκριμένος χρόνος. Αν τελειώσει… δεν τρέχει και τίποτα: μπορείτε είτε να ξαναπροσπαθήσετε, είτε να πάρετε πεντάλεπτες παρατάσεις ώσπου να τα καταφέρετε. Στη διάθεσή σας βρίσκονται και hint τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελεύθερα χωρίς κάποια συνέπεια. Στο φινάλε κάθε δοκιμασίας η επίδοσή σας βαθμολογείται και μολονότι αυτή θα ήταν μια καλή αφορμή για να δοκιμάσετε ξανά, τυχόν επανάληψη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μιας και πλέον θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε.

Escape Academy - Review 2
Για την επίλυση των περισσότερων γρίφων θα χρειαστείτε ένα επιπλέον αντικείμενο το οποίο μπορείτε να «καρφιτσώσετε» στην οθόνη σας ώστε να μη χρειαστεί να ανατρέχετε σε αυτό στο inventory.

Τα όσα θα κληθείτε να φέρετε εις πέρας ποικίλουν με τον βαθμό δυσκολίας να κλιμακώνεται όσο προχωράτε στο παιχνίδι. Θα βρείτε αντικείμενα, θα ξεκλειδώσετε κλειδαριές, θα εισάγετε κωδικούς, θα διαβάσετε αόρατο μελάνι, θα λύσετε κρυπτόλεξα, θα μεταφράσετε Ρωσικά, θα απενεργοποιήσετε βόμβες και άλλα τέτοια ωραία. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κόλλησα και άρα αναγκάστηκα να ζητήσω hint πάντως, το όποιο «φταίξιμο» ήταν δικό μου αφού το Escape Academy παρέμενε απολύτως λογικό στα όσα μου ζητούσε να κάνω. Γενικώς το μυστικό είναι να θυμάστε πως με ό,τι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε τριγύρω σας (να επεξεργαστείτε, να προσθέσετε στο inventory κλπ), σε κάτι, κάπου θα σας χρειαστεί.

Στο παιχνίδι κυριαρχούν οι έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί. Η όλη αισθητική παραπέμπει κάπου ανάμεσα σε Persona και Pokémon: δεν είμαι φαν καμίας εκ των δύο σειρών, οπότε ο συμπληρωματικός ρόλος στον οποίο περιορίστηκαν πλοκή και σενάριο με βρήκε απολύτως σύμφωνο. Θα ήταν ωραία αν μπορούσα να δημιουργήσω κιόλας τον χαρακτήρα με τον οποίο έπαιζα αλλά εν τέλει αυτό δε θα έκανε κάποια ουσιώδη διαφορά -έτσι κι αλλιώς φαίνεται σε δυο περιπτώσεις όλες κι όλες.

Escape Academy - Review 1
Βρήκα τα περιβάλλοντα του Escape Academy -που είναι και το βασικό ζητούμενο σε ένα escape room. Αυτή που με δυσκόλεψε ήταν η μάλλον απότομη απόκριση του αριστερού αναλογικού μοχλού.

Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσω, είναι πως ξεκίνησα το παιχνίδι στο PC μου για να διαπιστώσω πως αμέσως μετά την εισαγωγή, αυτό έμενε κολλημένο στην πρώτη loading screen. Ό,τι κι αν δοκίμασα, στάθηκε αδύνατον να προχωρήσω. Ευτυχώς, εκμεταλλεύτηκα πλήρως τα Game Pass και Play Anywhere, οπότε το κατέβασα στο Xbox Series X μου όπου και συνέχισα να παίζω χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το στούντιο επικοινώνησε μαζί μου λέγοντας ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί στο προσεχές patch αλλά μέχρι τότε…

Εν κατακλείδι, θα επαναλάβω ό,τι και στην εισαγωγή: αν τα escape room είναι το thing σας, τότε το Escape Academy είναι ένας τίτλος με τον οποίο θα περάσετε καλά. Κι αν έχετε Game Pass, ακόμα καλύτερα.

 


Κυκλοφορία έκδοσης: 07/2022
Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One, PC

Escape Academy achievements